Oxford Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen araştırmalar, yapay zekâ ile geliştirilen teknoloji sayesinde, ölümcül kalp krizlerinin uzun zaman öncesinden belirlenebileceğini gösteriyor.
Şu anda sebepsiz bir göğüs ağrısı şikayetiyle hastaneye giden kişilerin %75’i, yapılan taramalar sonucunda sıkıntı olmadığına karar verilerek, evlerine gönderiliyor. Bu şekilde geri gönderilen hastaların bir kısmında, takip eden yıl içerisinde kalp krizi vakaları görülüyor. Şu an kullanılan metotlar ile gelecek krizleri tespit etmenin bir yolu ise bulunmuyor.
Oxford Üniversitesi araştırmacıları, olası kalp krizi vakalarını tanımlayacak yeni bir metot üzerinde çalışıyor. Bu sistem, yapay zeka desteği sayesinde, kendi kendine öğrenebilecek ve tecrübe kazanarak, gelecekteki kalp krizi riskini tespit edebilecek.
Fat Radiomic Profile (FRP) adı verilen sistem, kalbe kan pompalayan yolları takip ederek, oluşabilecek herhangi bir hasarı veya kalp krizine sebep olabilecek işaretleri arayacak.
Oxford Üniversitesi’nde görev alan Profesör Charalambos Antoniades, konu hakkındaki açıklamasında “Normal bir tarama yalnızca koroner arterlerin sıkışmasını tespit edebilirken, sıkışma olmaması kalp krizi olmayacağı anlamına gelmiyor.” diyor. “Yapay zekanın gücünü kullanarak, kalp krizine sebep olacak sorunların profilini çıkarmayı başardık. Bu sayede, erkenden ortaya çıkan işaretleri fark edecek ve gerçekleşmelerini engelleyerek, birçok hayat kurtarabileceğimize inanıyoruz.”
Ekip bu sistemi kurmak için, öncelikle kalp ameliyatı geçiren 167 hastadan alınan örnekleri, daha önce çektirdikleri CCTA taramaları ile karşılaştırıp, kalp çevresindeki özellikleri inceliyor. Ardından 5489 hastadan oluşan bir veri havuzu, FRP sistemine tanımlanıyor. Bu hastalardan 101 tanesi, CCTA taraması olduktan sonra kalp krizi geçirmiş kişilerden oluşuyor. Gerçekleştirilen testlerde, FRP sistemi, şu an klinik olarak kullanılan tekniklerin çok önünde bir performans sergilemeyi başarıyor. Ekip bu teknolojinin, gelecek yıl itibari ile kullanılmaya başlanmasını umuyor.