Dünyanın dört bir yanında bilim insanları yenilenebilir enerji kaynakları üzerinde çalışırken, yağmur da olası kaynaklardan birisi olarak dikkat çekiyor. Daha önce bu konuda çeşitli çalışmalar yapılmış olsa da, şimdiye kadarki en etkili çözüm Hong Kong Şehir Üniversitesi araştırmacılarından geliyor.
Üniversite araştırmacılarının geliştirdiği jeneratör, alan etkili transistor stili yapısı ile tek bir damla su ile oldukça yüksek voltajda enerji üretebiliyor. Tek bir damladan elde edilen sonuç, yaklaşık 100 küçük LED ampülü kısa süre yakabilecek olan 140V değerinde bir enerji ortaya çıkarıyor. Üniversite araştırmacıları bunun, yağmur suyu ile yapılan önceki çalışmaların binlerce kat üstünde bir başarı olduğu belirtiliyor.
Tasarım için kullanılan teknoloji PTFE adında bir materyal ile kaplanmış. Bu materyal üzerinde kalıcı bir elektrik yükü bulunuyor. Bir damla PTFE yüzeye düştüğünde, iki elektrot arasında köprü oluşturup, kapalı devre bir akım oluşturuyor. Bu akım ise depolanmış olan yükün serbest bırakılmasını sağlıyor.
Teknoloji sürekli yağışa dayanacak şekilde tasarlanmış. Eğer yağmur damlaları sürekli olarak düşmeye devam ederse, oluşturulan enerji depolanıyor ve en sonunda bir doyma noktasına ulaşıp kendini durdurabiliyor.
Şu an yapılan işlemler kullanılabilir bir ürün ortaya koymak için yeterli olmasa da, çalışmalar devam ediyor. Kısa süreliğine bir enerji akımı sağlamak kolay olsa da, sürekli güç sağlayacak sistemi kurmak ayrı bir mesele. Yİne de bu tür bir jeneratörün potansiyeli düşünüldüğünde, ne kadar faydalı olacağını anlamak zor değil. Yağmurun doğrudan hedefi olan bina çatıları gibi alanlarda kullanıldığında, bir evin elektrik ihtiyacında dışa bağımlılığını azaltabilir. Ya da elektrikli botlar gibi deniz araçlarında, su sıçramasından üretilecek enerji ile, elektrik ihtiyacının bir kısmını sağlayarak, maksimum ulaşım alanını genişletebilir. Hatta günlük hayatta kullandığımız şemsiye ve su şişesi gibi basit aletlere bile yerleştirilebilir.