Organ bağışlarının az olması ve arz edilenden çok daha fazla organ talebi yüzünden binlerce hasta insan organ nakli sıralarında beklemek zorunda kalıyor. Bu konu hakkında farklı alternatifler arayan bilim insanları, 3D yazıcıların tıp alanında kullanılmasını sağlayan biyolojik malzeme ile organ üretimine yöneldi.
Brezilya’da bulunan Agencia FAPESP, ülkedeki bir laboratuvarın araştırmacıları tarafından üretilen minyatür karaciğerinin, tüm fonksiyonlarıyla çalıştığını duyurdu
Üretilen minik karaciğer, gerçek boyutlardaki bir karaciğer ile aynı görevleri yerine getirip, protein üretme, vitamin saklama, enzim ve protein sentezleme yeteneğine sahip oluyor.
Bu mini karaciğer oldukça büyük bir başarı olsa da, gerçek bir organ olarak kullanılması için uzun bir yol var gibi gözüküyor. Araştırmacılardan birisi olan Mayana Zatz “Tamamlanmış bir organ için atmamız gereken çok adım var ama bu başarılı sonuçlar bize doğru yolda olduğumuzu gösteriyor.” sözlerini kullanıyor.
Organ naklinde en büyük sorunlardan birisi de, bağışlanan organın vücuda uyum sağlamaması ve reddedilmesi. Biyoyazıcı ile üretilen organlarda ise böyle bir problem olasılığı bulunmuyor. “En büyük avantajlardan birisi de üretilen organlar hastanın hücrelerinden geldiği için reddedilme ihtimalinin olmaması.”
Araştırmacılar küçük çapta bir başarı elde ettiklerini, gerekli yatırım ve ilgi ile araştırmalarını gerçek boyutlara taşıyabileceklerini söylüyorlar.