Güney Koreli teknoloji devi Samsung, 2016 yılında yayınladığı bir yazılım güncellemesi ile akıllı tvlerinde reklam gösterimlerine başlamıştı. Kimileri tarafından kabul gören, kimi tarafından karşı çıkılan reklamlar televizyonun altında bar olarak beliriyordu.
İlk dönemlerde reklamlar GameFly, Google Play, Amazon Video ve Angry Birds gibi iş ortaklarına ait reklamlar ve Samsung’un kendi hizmetleri ya da ürünleri odaklı gösteriliyordu. Ancak 2019 yılı sonu itibariyle, kullanıcılar eskiye oranla daha büyük boyutlu ve alakasız reklamlar görmeye başladıkları konusunda eleştirilerini artırmıştı.
Samsung akıllı tv’lerinde ortaya çıkan ve daha büyük görsellerle servis edilen yeni reklamlar, alakasız olarak konserve fasulyeden süpermarket indirimlerine kadar pek çok ürün ve markayı ekranlara yansıtıyor. Kullanıcılar ise binlerce lira ödeyerek satın aldıkları televizyonlarda reklam görmekten son derece rahatsız. Sosyal medyaya yansıyan gönderilerde Avrupa ve Amerika bölgesinden çeşitli eleştirilerin gündeme geldiği görülüyor.
Samsung’un 50 milyonu bulan akıllı tv kullanıcısı, markayı sektörün en büyük oyuncularından biri haline getirmiş durumda. İş ortakları Samsung ile birlikteliklerini “endüstrinin en büyük veri kümesi” olarak tanımlıyor.
Reklamların yayınlanması konusunda Samsung’un ACR teknolojisi kullandığı biliniyor. Otomatik İçerik Tanıma teknolojisinin kısaltması olan ACR, ekranda görüntülenen içeriği analiz etme ve tanımlamada kullanılıyor. Teknoloji, tv sahiplerinin ilgi alanlarını tespit etmek ve bir profil oluşturarak buna göre reklamlar göstermeye yardımcı oluyor. Şu an için reklamları kapatmanın ise herhangi bir yolu gözükmüyor.
TV’de reklam gösterme konusunda Samsung tek marka değil. 2019 Nisan ayında Google, Android TV’lerde “sponsorlu içerik” adı altında reklam gösterimlerine başladı. Öte yandan Panasonic de televizyon sesini kıstığınızda devreye giren reklam uygulaması konusunda deneysel bir çalışma gerçekleştiriyor.