Tarım alanlarının gün geçtikçe zarar gördüğü gezegenimizde, toplumların ihtiyacını karşılayacak zirai faaliyetleri yürütmek daha zor hale geliyor. Bu yüzden çeşitli kuruluşlar toprakları nasıl daha verimli kullanabileceğimiz üzerine çalışmalar yürütüyor.
25 Aralık tarihinde Massachusetts Teknoloji Enstitüsü tarafından yayınlanan bir makaleye göre araştırmacılar tohumların tarıma elverişsiz, yüksek tuz oranına sahip topraklarda bile yetişmesini sağlayan kılıflar geliştirdi.
Araştırmacıların geliştirdiği ipek kılıflar Rhizobacteria adındaki bir çeşit bakteri yardımıyla oluşuyor. Bu bakteri havadaki nitrojeni bir çeşit işlemden geçirip, doğal bir gübre haline çevirerek bitkilere destek olabiliyor. İpek, bakteri ile birleştirmek için muhafaza etme özelliği bulunan trehalose adındaki şeker kullanılıyor. Bu sayede oluşturulan kılıf ile birlikte ekilen tohumlar, uygun olmayan topraklarda bile büyüyüp gelişmeyi başarıyor.
Geliştirilen kılıfın en güzel taraflarından birisi, içeriğindeki ipek ve şekerin doğada çözünebilmesi ve bu sayede doğaya zarar vermemesi. Plastik ve diğer sentetik materyallerden geliştirilecek bir kılıfın ardında bıraktığı atık problemi de ortadan kalkıyor. Ayrıca bu kılıfın sprey yardımıyla uygulanması da, işlemin hızlı bir şekilde yapılmasını ve her tür tohuma uygulanabilmesini de kolaylaştırıyor.
Ucuz ve kolay uygulanabilir bir yöntem olduğu için, bir çok alanda kullanılabileceği söylenen kılıf için yapılan denemeler başarılı olmuş gözüküyor. Araştırmacılar bundan sonraki planlarının aşırı iklim koşullarına dayanabilecek tohumlar geliştirmek olduğunu söylüyor.