Avrupa’da çeşitli üniversitelerde görev alan farklı alanlardaki araştırma görevlilerinden oluşan bir ekip, kanser hastalığına tedavi olabilecek bir yöntemin ilk başarılı adımlarını attı.
Tedavi için nano ölçekte bileşikler kullanan yöntem, bağışıklık tedavisiyle destekleniyor. Bu yöntemin üzerinde denendiği farelerdeki kanserli tümörleri ortadan kaldırdığı söyleniyor. TÜmörlerin demir oksit ve bakır oksit nano parçacıklarına karşı dayanıklı olmadığını söyleyen ekip üyeleri Prof. Stefaan Soenen ve Dr. Bella b. Manshian “Nano ölçekteki malzemelerin, normal boyuttaki aynı malzeme ile farklı özellikler gösterdiğini görebilirsiniz.” diyor. “Yüksek miktarda demir oksit sindirildiğinde zarar verebilir, ama nano ölçekte ve kontrollü miktarda uygulandıklarında oldukça faydalı bir hale geliyorlar.”
Kanserli tümörden kurtulan hayvanlarda uygulanan nano parçacıklı tedavi sonrasında kanserin tekrar ortaya çıkması, araştırmacıların bağışıklık tedavisi uygulamasını gerektirmiş. Bu konuda araştırma yapan ekip, bakır oksit bileşiklerin vücuttaki kanserli hücreleri ortadan kaldırmanın yanı sıra, hastalıklarla da mücadele edebileceğini keşfetmiş.
Nano malzeme ile bağışıklık tedavisi birlikte, tekrardan tümör hücresi enjekte edilen farelerde de işe yaradığını söyleyen araştırmacılar, tedavinin bir aşı olarak uygulanabileceğini düşünüyor. Araştırma ekibine göre, p53 isimli tümör baskılayıcı genin mutasyonu uğramış hali olan bu tedavi, kanser türlerinin yüzde altmışında işe yarayabilir.
Kanserin diğer türlerine karşı da nano parçacıklar geliştirmek isteyen ekip, şu anda bir kanser hastasından alınan doku üzerinde çalışmalar yapmayı planlıyor. Eğer buradan da istenilen sonuç elde edilirse, potansiyel bir tedavi amacıyla klinik testlere başlanacak.