Instagram’ın 5 Ağustos itibariyle kullanıma açtığı yeni ürünü Reels ile artık 15 saniye uzunluğunda çeşitli sesler ve efektler ile birlikte video çekebilirsiniz. Videolarınızı daha kısa, kreatif ve özgün yapabilmek ve yayınlayabilmek artık daha kolay. Yeni ürünün Tiktok’u tahtından edip etmeyeceği ise merak konusu. Türkiye’de ise şimdiden influencerlar tarafından kullanılmaya başlandı. Spesifik olarak en çok seyahat kategorisindeki influencerlar tarafından kullanıldığını görüyoruz.
Instagram Reels Nedir?
Instagram Reels aslında bir içerik formatı. Zamanlayıcı, geri sayım, artırılmış gerçeklik, hız düzenleme gibi pek çok efekti, Instagram Reels sayesinde videolarınıza ekleme olanağı sunuyor. Reels ile video içeriklerinize, Instagram Müzik Kütüphanesi’nde var olan müzikleri ekleme şansına da sahipsiniz. Dilerseniz kendi sesinizi de videoda kullanabiliyorsunuz. Eğer herkese açık bir hesabınız varsa sizin sesinizi diğer kullanıcılar da kullanabiliyor. Yani Müzik Kütüphanesi, kullanıcı bazlı içerik beslemesi dediğimiz method ile büyüyor. Tıpkı Ekşisözlük ya da Wikipedia gibi…
Videolarınızı oluşturduktan sonra hem hikaye hem de gönderi olarak paylaşabiliyorsunuz. Instagram bu ürünüyle içerik üreticilerine keşfedilme fırsatı veriyor. Uygulama üzerinden video çekebildiğiniz gibi, galerideki herhangi bir videonuzu da Instagram Reels üzerinden paylaşabilirsiniz. Videonuza hashtag, metin ve kapak fotoğrafı ekleyebiliyorsunuz. Son olarak, eğer iki klibi birleştirmek istiyorsanız daha estetik bir geçiş sağlamak amacıyla videolarınızdaki nesneleri hizalama imkanına sahipsiniz.
Instagram Reel Videoları Nerede Görüntülenir?
Instagram tıpkı IG TV’deki gibi profilde Reels’a özel ayrı bir sekme yarattı. Akış kısmında ise paylaşılan Reels videoları direkt olarak ana sayfanıza düşüyor. Keşfet kısmında da Instagram Reels videolarına ulaşabilirsiniz.
Gelin Instagram Reels nasıl çalışıyor beraber bakalım!
1- Hikaye oluştururken kullandığımız sol üst köşede yer alan simgeye tıklayıp, Ekranın alt kısmında çıkan Reels’i seçiyoruz.
2- Çektiğiniz videoyu kaydedip üzerine çeşitli efektler ve müzikler ekleyebiliyorsunuz.
3- En son adım Paylaş diyerek isterseniz Hikaye ve post kısmına ekleyebiliyorsunuz. Videonuz aynı zamanda Keşfet kısmında da yer alıyor.
Tiktok ile Instagram Reels’ın Farkı
- İkisi arasındaki en belirgin fark, Instagram Reels’da videolar 15 saniye ile sınırlı iken TikTok’un sınırının 1 dakika olması.
- Müzik. Platformda izin verilecek müzik ve ses türleri hakkında resmi bir açıklama yok. Facebook, yakında lisanslı müzik altyapısını piyasaya süreceğini açıkladı, ancak TikTok’la karşılaştırılabilir olup olmayacağı veya Reels özelliğine dahil edilip edilmeyeceği bilinmiyor.
- Instagram’daki içeriklerin çoğunlukla “mükemmel” görseller ile gerçeklikten uzak iken, Tiktok’ un “Real People. Real Videos.” sloganında da belirtmiş olduğu, gerçekliğe daha yakın hayat biçimlerine ait içerikler sunuluyor. Bu durum Instagram’daki mükemmellik algısı sebebiyle kendini olduğu gibi ifade etmekten çekinebilecek insanların TikTok’ ta kendilerini herhangi bir filtreye ihtiyaç duymadan ifade edebilmelerine, daha rahat şekilde içerik üretebilmelerine olanak sağlıyor. Reels videolarında aynı gerçekliğin sağlanıp sağlanmayacağını zamanla birlikte göreceğiz.
- Instagram Reels’leri izlemek için üye olmak gerekiyor. TikTok’taki içerikleri izlemek için platforma üye olmanıza gerek yok.
- Tiktok içerisindeki oldukça geniş AR filtre galerisi sebebiyle başlangıçta bu platformu kullanmak noktasında zorluk yaşamanıza sebep olabilir, öte yandan Reels yeni başlayanlar için daha basit bir yapıya sahip diyebiliriz.
- TikTok’ta düet özelliği varken, Reels’da böyle bir özellik bulunmuyor.
Ek olarak, Instagram’daki içerik üreticileri sponsorlu postlarla ve marka anlaşmalarıyla dolaylı olarak kazanç sağlasa da Instagram üzerinden direkt olarak kazanç sağlayamıyorlar. Yakın zamana kadar TikTok için de bu durum geçerli olsa da geçen ay Amerika’da en çok takip edilen içerik üreticilerini fonlamaya başlayacağını duyuyarak bu durumu değiştirdi.
Siz Instagram Reels hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce TikTok’un yerini alabilecek mi?