Amerika Birleşik Devletleri’nde bir grup araştırmacı “Tamamen belenmedik bir bulgu” olarak tanımlanan bir keşif yaptı. Keşfedilen vanadyum dioksit (VO2) elektriği iletirken ısıyı barındırmıyor.
İletkenler hakkında bilinenlerin aksine bir davranış gösteren bu metalin aynı zamanda oldukça kullanışlı olacak gibi gözüküyor. Metal üzerinde yapılan çalışmalar sayesinde bir gün motorların ürettiği boşa giden ısıyı alıp, doğrudan elektriğe çevirme ihtimali ya da pencerelerde kullanılarak bina ısısını sabit tutması mümkün.
Aslında elektriği ısıdan daha iyi geçiren başka materyaller de vardı fakat sıfır derecenin altında yüzlerce dereceye inmeden bu özellikleri ortaya çıkmıyordu. Vanadyum dioksit ise oda sıcaklığında bile verimli olabilen bir iletken. Bu da günlük hayatta da kullanılabileceği anlamına geliyor.
Vanadyum dioksit, Wiedemann-Franz Kanunu’nu hiçe sayan bir metal. Bu kanuna göre, elektriği iyi ileten bir iletken, ısıyı da aynı oranda iletebilir. Vanadyum dioksit elektronlarının hareketlerini inceleyen ekip, metalin termal iletkenliğinin Wiedemann-Franz Kanunu’nda belirlenen miktarın 10 kat altında olduğunu belirledi.
Araştırma ekibinin başındaki isim Junqiao Wu “Elektronlar, normal metallerin aksine, hep birlikte hareket ediyor. Hareketleri sıvılara benziyor. Normal metaller ısıyı oldukça iyi iletirler çünkü rastgele hareket eden elektronlar arasında geçiş yapabilecekleri bir çok farklı olasılık bulunmaktadır.
Vanadyum dioksitin bir diğer eşsiz özelliği ise 30 derece civarındaki ısılarda transparan hale gelmesi ve ısı 60 derecenin üzerine çıktığında kızılötesi ışığı yansıtabilmesi. Bu özelliği sayesinde kapalı alanların sıcaklığını, herhangi bir ek cihaz kullanmadan düşürebilir gibi gözüküyor.
İlk olarak 2017 yılında duyurulan ve bir çok ilginç özelliği bulunan bu materyalin günlük hayatta kullanılması için üzerinde birçok araştırma yapılması gerekiyor.