Black Friday Nasıl ve Nerede Ortaya Çıktı?
İlk olarak ABD’ de başlayan ve 1932 yılından günümüze yılbaşı alışverişleri sezonunun başlangıcı olarak da kabul edilen “Black Friday”, daha sonra Kanada ve İngiltere’nin ardından tüm dünyaya yayıldı. Alışveriş festivalinde indirim oranlarının bazı zamanlarda yüzde 90’ların üzerine çıktığı görülen bu özel günde ABD’de mağazalar kapılarını saat sabaha karşı 05:00 gibi açıyor ve geç saatlere kadar açık tutuyorlar. E-ticaret sitelerinin de güçlenmesiyle birlikte Black Friday ürünleri çok daha hızlı ulaşılabilir hale geldi.
Aslında “Black Friday”, ABD’de Şükran Günü’nünden sonraki ilk Cuma (Kasım ayının dördüncü Cuma gününe denk gelir) gününe denk gelen güne verilen isimdir. Black Friday resmi bir tatil günü olmasa da, Kaliforniya ve diğer bazı eyaletlerde hükümet çalışanlarına “Şükran Günü’Ertesi” adı altında bir tatil günü olarak da belirlenmiştir. “Black Friday”, ABD’de 2005 yılından itibaren en yoğun şekilde alışveriş yapılan gün olarak tarihe geçmiştir.
“Black Friday” terimi ilk olarak ABD’nin Philadelphia kentinde ortaya çıkmıştır. İlk yıllarında Şükran Günü’nden sonraki gün sokaklarda oluşan kalabalığı tanımlamak için kullanılsa da, yıllar sonra bu terim farklı bir anlam kazandı. Yıllar geçtikçe çeşitli bölgelerde de kullanılmaya başlayan ”Black Friday” terimi bir süre sonra perakendecilerin indirim yaptığı ve stoklarını erittiği gün manası kazandı.
İndirimler İçin Nereler Takip Edilmeli?
Black Friday indirimlerinde birçok marka indirim uyguluyor. Uluslararası markaların resmi sitelerine girilerek, indirim yapılacak ürünlere ve indirim oranlarına rahatlıkla ulaşılabiliyor. Yapılması planlanan bu indirimler mobil uygulamalarda ve markaların mağazalarında geçerli oluyor.
Bu tür günler için özel özel olarak hazırlanan online siteler ve mobil uygulamalar da mevcut. Bu site ve uygulamalar ile indirim yapan markalara, ürünlerine ve indirim oranlarına da rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz.
Peki Bu indirimler Gerçek Mi?
Yurtdışında gerçekten büyük indirimlere sahne olan ve “Black Friday” olarak anılan indirimler, Türkiye’de farklı isimler kullanılıyor. Efsane Cuma, Tekno Cuma, Muhteşem Cuma, Şahane Cuma gibi isimlerle anılan indirimlerde birçok ürün %50 lere varan indirimlerle satın alınabiliyor. Bazen öyle fiyatlara rastlanıyor ki, bu indirimler sayesinde ürünün yurtdışı fiyatından çok daha uygun fiyata satın alınabiliyor.
İndirimler İçin Nelere Dikkat Edilmeli?
Yurtdışında yaşanmaya, ancak geçtiğimiz yıl 23 Kasım tarihinde gerçekleşen indirimlerde maalesef suiistimaller gerçekleşti ve bazı internet siteleri tarafından fiyatlar önce yükseltildi sonrasında normal fiyatına çok yakın hatta bazen aynı fiyatına indirilip indirim varmış gibi gösterildi. Gerçekten düşük indirim oranları ile az adette ürünü kullanıcılara sunarken, buna karşılık binlerce indirimsiz ürünler büyük bir algı operasyonu ile indirimliymiş gibi satıldı. Bu yıl 29 Kasım tarihinde gerçekleşecek olan indirim günlerinde mutlaka ürünün muadil fiyatlarını incelemeli, hatta markanın resmi sitesinden son kullanıcı fiyatını kontrol etmelisiniz. Birçok online alışveriş sitesi, hem de isimlerini çok iyi bildiğimiz, tabir etmek gerekirse dev olan online alışveriş siteleri bunları yapıyor. Milyonlarca TL para harcayıp, reklam yapıp sonrasında fiyat aldatmacasına başvuruyorlar.
İndirimler Yurtdışında Nasıl?
Yurtdışında ismini hepimiz bildiği online alışveriş siteleri ve markaları resmi online alışveriş siteleri gerçekten %70’e varan oranlarla, hatta maliyetinin altına bu özel günde ürünleri tüketicilere sunuyorlar. İşin üzücü tyarafı ise, aynı online alışveriş sitelerinin ülkemizde bu tavrı sergilemeyip, aldatmaca yoluna gitmesi oluyor.
Siz siz olun, algı operasyonuna kapılarak, fiyat aldatmacası oyununa gelmeyin.
Oyuna Geldiğinizi Anlarsanız Hemen İade Edin
Peki algı operasyonuna kanıp ürün satın alırsanız ve sonrasında farkederseniz ne yapabilirsiniz? Ülkemizde online alışveriş (uzaktan alışveriş) için belirlenen kanun gereği fatura tarihinden itibaren 14 gün içerisinde iade hakkını bulunuyor. Unutmayın sipariş değil, fatura tarihi geçerli. Ayıplı ürünlerde ise bu süre 30 gün olarak geçerli oluyor.