Dikkat! bu haber “INTELL4” ajansından çekilerek otomatik olarak bilgiaktif.com adresinde yayına alınmıştır. Haberin ilk yayınladığı gibi içeriği editörlerimiz tarafından bir değişiklik yapılmadan yayınlanmıştır. Haber ile ilgili bir hukuksal durum söz konusu ise lütfen bizimle iletişime geçiniz.
BilgiAktif gazete veya bir ajans değildir!
Uzun süredir kronik açlık ve iç savaş ile mücadele eden Etiyopya, ekonomik açılımlarına bir de sağlık merkezi ekledi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus’a yönelik ‘lobi’ iddialarının odağındaki Pekin Yönetimi’nin sağladığı finansman ile açılan Afrika Hastalık Kontrol Merkezi (CDC), önümüzdeki birkaç ay içerisinde resmen hizmete başlayacak.
Covid-19 pandemisinden bu yana Çin’in Afrika’daki sağlık yatırımları küresel güçlerin yakın markajında. Özellikle ABD ve Avrupa merkezli ilaç firmalarının yakından takip ettiği sağlık yatırımları, rekabet sahasının ‘daralma’sı olarak yorumlanıyor.
Pekin yönetiminin Afrika kıtasına yaptığı yatırımların temelinde ise kıtada nüfuzunu artırmak, Batı ile rekabet ederken ‘yumuşak güç’ politikasını güçlendirmek, yeni ilaçlar ve tıbbi ürünler için pazar oluşturmak ile birlikte uluslararası kuruluşlar nezdinde (Örneğin; DSÖ.) konumunu güçlendirme çabası bulunuyor.
—
Fakat uzmanlar, doğal kaynaklara doğrudan erişim, siyasi yardımlar ve hatta casusluk gibi arka planda yürütülen farklı politikaları işaret ederek Çin’in Afrika’da her geçen gün artan gücünün tehlikesine işaret ediyor.
Başta ABD – Çin- Afrika işbirliği olarak plananlanan fakat Pekin yönetiminin 80 milyon dolarlık yatırım ile açmaya hazırlandığı Afrika CDC merkezi, iki ülke arasında eski başkan Trump döneminde başlayan gerilimin ardından ülkeye yapılan en önemli yatırım.
Çin’in ‘Kuşak ve Yol’ projesinin önemli bir ayağını oluşturan Afrika ülkelerine yatırımları ise ABD’li diplomatlar tarafından ‘casusluk’ kapsamında değerlendiriliyor.
Afrika Stratejik Araştırmalar Merkezi’nden Paul Nantulya, VOA’ya yaptığı değerlendirmede Pekin yönetiminin bölgedeki kazanımlarını “ABD sonunda kenara çekildi ve bence bu Çinliler için diplomatik bir zaferdi” sözleri ile ifade ediyor.
—
Çin’in Afrika’da ‘genomik veri’leri elde etmeye çalıştığını iddia eden ABD’li yetkililer, kurulan Afrika Hastalık Kontrol Merkezi’nin de bu amaca hizmet edebileceğine dikkat çekiyor.
Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi kıdemli yardımcılarından Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi’nde Afrika işleri eski direktörü Cameron Hudson ise casusluk ihtimalinin kuvvetli bir seçenek olduğunun altını çiziyor.
Çin’in Afrika’daki sağlık girişimlerinden yalnızca birisi olan Hastalık Kontrol Merkezi Pekin yönetiminin politikalarına yönelik kaygıları artırırken Nantulya, “Kuşak ve Yol programı, yalnızca altyapı için değil, diğer birçok girişim için kurumsal bir mimari sağlıyor” sözleri ile Çin’in bölgeden elde edeceği birden fazla kazanım olduğuna da dikkat çekiyor.
2014 yılından bu yana artan iş birliklerinin Afrika’da Çin’in hem nüfusunu konuşlandırmasına hem de nüfuzunu artırmasına olanak sağladığına vurgu yapan Nantulya, “Çin’in kazanacağı çok şey var: diplomatik etki yoluyla, Kuşak ve Yol’un kendisini pazarlamak yoluyla ve aynı zamanda sağlık ürünlerini pazarlamak açısından da” ifadelerini kullanarak, “Uluslararası toplumu Afrika’daki sağlık ürünlerine erişilebilirliğin artırılmasına katkıda bulunmaya davet ediyoruz” çağrısını yineliyor.
—
Kaynak :
https://www.intell4.com/cinin-afrikadaki-saglik-yatirimlari-neler-haber-194478