Çin, yapay zeka yardımıyla hazırlanan ve bir kişinin yüzünü kullanarak sahte görüntüler üretmek için kullanılabilen Deepfake teknolojisine karşı yasal yaptırım uygulayacak. Bundan böyle yapay zeka kullanılarak hazırlanan fotoğraflar ve bu fotoğrafları kullanarak yapılan haberlerin, kullanılan görüntülerin sahte olduğunu bildirmesi zorunlu olacak.
Çin’in Siberuzay Bakanlığı tarafından yayınlanan yeni yasa 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren uygulamaya konulacak. “Deepfake benzeri yeni teknolojilerin yaygınlaşması ile birlikte sosyal düzeni bozacak ve insanların çıkarlarına zarar verecek içeriklerin yayınlanması, ulusal güvenlik ve sosyal dengeyi bozabilecek politik riskler taşıyan video ve resimlerin yayınlanması ihtimalleri oluştu.”
Çin sahte içerikler konusunda oldukça katı bir duruş sergiliyor. Kurallara uymayarak yayınlanan görseller olması durumunda, hem görseli hazırlayanlar hem de görseli yayınlayanlar ayrı ayrı dava edilebilecek.
Geçtiğimiz ay California eyaleti Amerika’nın deepfake içeriklerini suç olarak kabul eden ilk eyaleti olmuştu. California tarafından yayınlanan yasaya göre, deepfake görseller politik kampanyalar ve reklamlarda kullanılamayacak. Kanunlar içerisinde doğrudan deepfake ismi geçmese de, yapay zeka tarafından hazırlanan tüm sahte içerikleri dahil ediyor.