İlerleyen yıllarda Ay üzerinde kurulması planlanan uzay üssünde hem oksijen hem de roket yakıtı ihtiyacının nasıl çözüleceği konusunda çalışmalar yapılmaya devam ediyor. Avrupa Uzay Ajansı bu iki ihtiyacı da ay tozu ile çözmeyi planlıyor.
Hollanda’da bulunan Avrupa Uzay Araştırmaları ve Teknoloji Merkezi içerisinde kurulan laboratuvarda çalışan ekip ay yüzeyindeki taş ve tozların %40 ile %45 arasında oksijen içerdiğini belirterek, bu oksijeni kullanma kullanılabilecek hale getirmek istiyor.
Anlatılanlara göre bu maddelerden oksijen çıkartmak için kullanılan yöntem bir hayli karışık. Ay tozundaki oksijen mineral ve cam olarak bulunuyor, çıkarılması için ise özel bir kimyasal işlemden geçmesi gerekiyor. Erimiş tuz elektrolizi olarak isimlendirilen yöntem ile tuz yüksek seviyede ısıtılarak oksijen ayrıştırılıyor ve depolanıyor. Metalysis isimli bir firma tarafından metal ve alaşımlar üzerinde kullanılan bu yöntem, normalde oksijeni istenmeyen bir madde olarak kabul ettiğinden, ayrıştırma sırasında depolama yapmıyor. ESA araştırmacıları ise yöntemi biraz değiştirerek, oksijen elde edebilecek.
Ay tozundan oksijen üretecek santrallerin inşa edilmesi için birçok çalışma yapılması gerekiyor. Ay üzerinde kurulacak santralin çalışır bir örneğinin, 2020 yılının ortalarında inşa edilmesi planlanıyor. Eğer işler planlandığı gibi giderse, Ay üzerinde kalıcı bir uzay üssü inşa etmek konusundaki en önemli sorunlardan birisi çözülmüş olacak.