Araştırma: İnsan Beynini Taklit Eden Yapay Zeka, Uykuya İhtiyaç Duyuyor

ABD’deki Los Amanos Ulusal Laboratuvarı araştırmacıları sinir ağlarının yapay bir uyku sonrasında, iyi bir gece dinlenmesine eşdeğer faydalarını keşfetti.

Araştırma ekibinden bilgisayar bilimcisi Yijing Watkins, “Norömorfik işlemcilerin, çocukların gelişim sırasında çevrelerinden etkilenerek öğreniyor olduklarına benzer biçimde eğitilebilme ihtimalleri son derece etkileyici.” Diye konuştu.

Keşif, insanların görme yeteneğini nasıl öğrendiklerini anlamak için bu yeteneği taklit etmek üzere geliştirilmiş yapay zeka ile çalışırken gerçekleşti. Uzun süre denetlenmemiş öğrenmeye maruz kalan ve bir ön örneğe sahip olmadan gelişim sürecini devam ettirerek kararsız hale gelen yapay zeka, nesneleri sözlük tanımlarını kullanarak sınıflandırmaya çalıştı. Kararsızlık sonrasında insan beyninin uykuda yaşadığı sürece benzer bir uyku sürecine alınan yapay zeka yeniden görev başına getirildiğinde stabil bir performans gösterdi.

Araştırmacı ekipten Garrett Kenyon, “Öğrenme sistemlerinin kararsız hale nasıl geldiği konusu biyolojik benzetmeler yapılarak daha kolay anlaşılıyor.” Dedi.

Makine öğrenimi, derin öğrenme ve yapay zeka araştırmacılarının büyük çoğunluğu bu tarz problemlerle pek karşılaşmıyorlar. Çünkü çalışılan yapay zeka sistemlerinde, sistemin genel dinamik kazancını düzenleme etkisi olan matematiksel işlemler yapma lüksüne sahipler.

İTÜ Bilgisayar Mühendisliği mezunu, kahveyi çok seven biriyim. Gündemi takip ederek sizleri en doğru bilgiye kaynaklarıyla ulaştırıyorum. Bilgiaktif kurucu ve editörüyüm.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back To Top