Fransa rekabet kurumu yetkilileri, Google’ın arama sonuçlarında yer verdiği Fransız yayın şirketleri ve haber ajanslarına ödeme yapması gerektiği kararına vardı. Google şu an için bu karara karşı çıksa da Avrupa Birliği’nin yeni telif hakkı kanunu Google’a bu ödemeye yapmaya zorlayacak nitelikte.
AB yasalarını ulusal hukuka aktaran ilk ülke olan Fransa oldu. Fransız yasalarının bir hikayenin ya da haberin başlığının izinsiz kullanımına izin verdiği ancak daha fazlasına müsaade etmediği yargısına varan Google yine de Eylül ayında yaptığı düzenlemeyle Fransızca haber arama sonuçlarından başlıkların altında görünen açıklama ve küçük resim görüntülerini kaldırmıştı.
Google yine Eylül ayında yaptığı açıklamada arama sonuçlarında çıkan hiç bir haber kaynağına ödeme yapmayı kabul etmediğini ve Google’ın arama sonucu değil reklam sattığının altını çizmişti. Açıklamaya tepki gösteren Fransız haber yayıncıları, yasa amacının Google aramalarında makalelerin daha az göze çarpar hale getirilmesi değil, haber kaynaklarına para verilmesini sağlamak olduğunu ileri sürerek Fransız Rekabet Kurumu’na şikayette bulundu. Ajanslar durumu, Google’ın pazardaki gücünü kötüye kullanma olarak yorumlamıştı.
Nihayet geçtiğimiz perşembe günü Fransa Rekabet Kurumu kararını açıkladı ve Google’ın haber ajanslarına ödeme yapması gerektiği sonucuna vardı. Kurum tarafından yapılan açıklamada Google’ın uygulamalarının basın sektörüne ciddi zarar verdiği, yayıncıların ve haber ajanslarının ekonomik durumunu kırılgan hale getirdiği belirtildi.
Daha önce İspanya denemişti
İspanya 2014 yılında yürürlüğe koyduğu yasa ile Google’ın haber ajanslarına ücret ödemesi gerektiği konusunda baskıda bulunmuş fakat arama devi Google, haber servisini İspanya’da durdurmuştu. Yaşanan bu kısıtlama sonrasında İspanya’da faaliyet gösteren küçük haber yayıncıları ağır darbe almıştı.
Fransa’da yaşanan tartışma ve sonucu ise AB’nin telif hakkı konusundaki yasalarını kendi ülkelerinde uygulamak isteyen ülkeler için emsal telkil edebilir.