Sosyal medya devi Facebook, 2016 yılında çalıntı video içeriklerle mücadele için sunduğu çözüm yolunu bu kez de resimler için getirdi. Yeni başlatılan “Görseller için Hak Yöneticisi” ile Facebook İçerik Üreticileri, görsellerini harici bir web sitesine yerleştirilmesi de dahil olmak üzere Facebook ve Instagram’daki fikri mülkiyetleri üzerinde daha fazla kontrol sahibi olabilecekler.
Facebook’un video içerikler için mevcut olan Haklar Yöneticisinde olduğu gibi, görüntüleri üzerinde denetim sağlamak isteyen içerik oluşturucular, ilk adım olarak korumak istedikleri görüntünün bir kopyasını ve görüntü meta verilerini içeren bir CSV dosyasını sosyal ağa yüklemeleri gerekiyor. Bu işlemin çalışması için içerik oluşturucunun resimlerini Facebook veya Instagram’da herkese açık biçimde yayınlaması gerekmiyor.
Bir sayfa veya profilde, içerik üreticisine ait görselle eşleyen bir içerik bulunduğunda, hak sahibi içeriği yalnızca izlemeyi, yayından kaldırma isteği yoluyla kullanımını engellemeyi veya bir sahiplik bağlantısı aracılığıyla kendilerinden bahsedilmesi gerekliliğini seçebilecekler. İçerik oluşturucular, sahipliklerinin dünya çapında mı yoksa yalnızca belirli coğrafi konumlarda mı uygulanmasını isteyip istemediğini de seçebilecekler.
Yeni özellik, daha çok geniş bir görsel katalog tutan veya düzenli olarak yeni içerik gönderenler için tasarlanmış. Facebook, resimlerinin kötüye kullanılması konusunda yalnızca ara sıra sorunlarla karşılaşan kişiler için farklı bir çözüm olarak kullanıcıların bir seferde birden fazla eşleşen içeriği rapor etmelerine olanak tanıyan bir IP bildirim formu sunacak.
Facebook, yeni Görseller için Hak Yöneticisi’ne erişimin başlangıçta buradan başvuruda bulunanlara açılacağını söylüyor.