ABD Enerji Bakanlığı geride bıraktığımız Şubat ayında bir çalışma düzenleyerek yeni nesil bilgisayarları ve sensörleri bağlayarak güvenli bir şekilde veri akışını destekleyen kuantum mekaniğine dayalı bir prototip geliştirmeyi başarmıştı. Farklı sektörlerden yaklaşık 70’den fazla katılımcı, mevcut internetin ve yerel ağın “ikinci internet” olması planlanan kuantum internetine aktarılması safhasında yaşanabilecek tasarımsal ve mühendislik zorlukları üzerinde fikirlerini paylaşmışlardı.
Plana göre Enerji Bakanlığının gelecek 10 yıla yayarak aktif edeceği kuantum internetinde ülke geneline yayılmış 17 noktadaki laboratuvarları sistemin iskeletini oluşturacak. Konu hakkında açıklama yapan Argonne Ulusal Laboratuvar Direktörü Paul Kearns, kuantum internetinin 21. Yüzyılın en büyük teknolojik gelişmelerinden biri olacağını dile getiriyor.
Halihazırda yapılan çalışmalarda Stony Brook Üniversitesi ve Brookhaven Ulusal Laboratuvarı bilim insanları ortaklığında kısa süre önce aktive edilmiş 130 km genişliğinde bir kuantum internet ağı faaliyet göstermeye başladı.
Ancak ABD bu teknolojinin gelişmesi için çaba harcayan tek ülke değil. Çin de uzun yıllardır kuantum internet teknolojisi için çeşitli çalışmalar gerçekleştiriyor. Avrupa Birliği ise bir süre önce Kuantum Internet Birliği (Quantum Internet Alliance) adında bir kuruluşla çalışmalarını tek noktada birleştirme kararı almıştı.