Elektronik ürünlerin planlı olarak eskitilmesi, zehirli atıkların çığ gibi büyümesine sebep oluyor. Depolanması veya dönüştürülmesi güç olan elektronik ürün temelli zehirli atıklar, gelecekte çevre ve insan sağlığı açısından problem teşkil edebilir.
Finlandiyalı tasarımcı firma Aivan mantar, biyoplastik ve diğer doğal materyallerden bir kulaklık üreterek elektronik ürünlerdeki zararlı atık problemine son verecek bir çalışmaya imza attı.
Tasarım firmasının ana fikri, mümkün olan her şeyi doğal
türetilmiş materyallerle değiştirmek. Ancak bu materyallerin kimisini elde
etmek kolay değil.
Korvaa isimli kulaklık her parçasıyla doğal. Ana gövdeyi oluşturan kısmı 3D yazıcı teknolojisiyle laktik asidin bir yan ürünü olan biyoplastik ile üretilmiş. Gövde yapısı itibariyle dayanaklı olan bu materyal ayrıca esneklik de sağlıyor. Yastıklı kulaklıklar, mantar ve bitki selülozu ile güçlendirilmiş, tıpkı yapay köpük gibi birçok küçük baloncuktan oluşan hidrofobin isimli proteinden imal edilmiş. Materyallerin üstü ise sentetik örümcek ipeğiyle kaplanmış.
Korvaa kulaklıkları şu an için çalışmıyor. Tamamen doğal
malzemeden cihaz gövdesi üretilebileceğine örnek teşkil etmesi için
geliştirilmiş bir prototip rolü üstleniyor.
Ürünün tasarımcısı Thomas Tallqvist yaptığı açıklamada
şunları dile getiriyor: “Bu çalışma biyoloji mühendisliği malzemeleriyle
gelecekte neler yapılabileceğine dair yüzeysel bir örnek.”
Finlandiya’daki birkaç tasarım fuarında kendini gösterecek olan doğal malzemeden üretilmiş kulaklıkların, Audio Technica ve Sennheiser gibi elektronik üreticilerine ilham olması bekleniyor.
Kaynak: https://www.aivan.fi