Geçtiğimiz ay Amerikan hükumeti Huawei’yi kara listeye alarak Amerikan firmalarının devlet izni olmadan ticaret yapmasını yasaklamıştı. Yasak Huawei’nin ağ ve tüketici cihazları işinde büyük bir etkiye sebep oldu. Qualcomm ve Intel gibi çip üreticileri Huawei ile iş yapmayı bırakırken, Android işletim sisteminin sahibi Google, Çinli firma ile ticari ilişkilerini askıya aldığını açıklamıştı.
Bu yasağın ardından Huawei CEO’su Ren Zhengfei, ticari ilişkilerin engellenmesiyle Çinli teknoloji devinin gelecek 2 yıllık süreçte 30 milyar dolar kayıp yaşayacağını belirtmişti.
Başkan Trump, Çin Başbakanı Xi Jinping ile geçtiğimiz hafta G20 zirvesinde bir buluşma gerçekleştirdikten sonra şu açıklamalarda bulundu:
“Amerikan şirketlerinin Huawei’ye teknoloji temin etmelerinde bir sakınca yok. Ulusal güvenliği tehdit etmediği müddetçe teknolojik ürünleri ticareti gerçekleşebilir.”
Huawei’ye uygulanan ticari yasağın kalkması ile Google’ın da işlerinde büyüme bekleniyor. Başkan Trump’ın basın açıklamasında da değindiği gibi Google, Huawei’ye “muazzam miktarda” ürün satışı gerçekleştiriyordu. Bu hamle karşılıklı olarak Amerikan firmalarının da yararına olacak.
Huawei yine de kendi teknolojilerini üretecek
Her ne kadar sular durulmuş olsa da karşılıklık güvenin kaybolduğu ortamda Huawei’nin eskisi gibi Amerikan teknolojilerine dayanan bir üretim stratejisi ile uzun vadede devam etmeyeceğine kesin gözüyle bakılıyor.
Nitekim firma yasağın ardından alternatif teknolojilerin üretimi için kolları sıvamış ve kendi işletim sistemini ve çipini geliştirme odaklı projelere yönelmişti.