Çeliğin beşte biri ağırlığa sahip olmasına rağmen, çelikten beş kat daha güçlü olan bitki bazlı selüloz nanofiber (CNF) üreticilere hem güçlü hem de hafif arabalar üretme fırsatı sunuyor. Ayrıca bir arabanın arkasında bıraktığı karbon miktarını 2,000 kilogram kadar azaltabiliyor.
CNF geçtiğimiz yıl dünyanın en güçlü maddelerinden birisi olarak tanıtılmıştı. Ana malzemesi tahta olsa da, tahtanın parçalanıp kimyasallar ile kaynatılmak suretiyle lignin ve hemiselülozdan ayrılması sonucu elde edilen bir madde. Yoğunlaştırılmış, hafif ve oldukça güçlü olan bu madde aynı zamanda geri dönüşüme de oldukça müsait.
Bu maddenin aynı zamanda şekillendirmeye de müsait olduğu ve üretim alanında kullanılabileceği de ortaya çıktı. Japonya Çevre Bakanlığı bunu otomobil üreticilerinin kullanmasının mümkün olduğunu düşünüyor. Bu sayede hem araçlar hafifleyecek hem de geride bırakılan karbon ayak izi azaltılmış olacak.
Kyoto Üniversitesi ile birlikte yürütülen projede, hem iskeleti hem de iç dizaynı için bolca CNF kullanılan bir araç üretildi. Nanoselüloz Araç (NCV) adı verilen prototipin ağırlığı standart materyaller ile üretilen bir araçtan yüzde on daha hafif. Bu sayede, bir yılda tek bir kişinin karbon emisyonu kadar bir tasarruf söz konusu.
Ekip ürettiği araç parçaları üzerindeki testleri sürdürüyor. Parçaların uzun vadede ne kadar dayanıklı olduğu ve kullanılan malzemelerin ihtiyaçları karşılayıp karşılamayacağı inceleniyor. Şu zamana kadar yapılan testlerin oldukça umut vadedici olduğu söyleniyor. Ayrıca Toyota gibi birkaç otomobil firmasının CNF’in kullanımı hakkında araştırma yaptığını ve bunun toplu üretim için uygun olup olmadığını incelediği de söyleniyor.