Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) 23 Aralık 2017 – 1 Ekim 2019 tarihleri arasında görev yapan gözlem uydusu TSUBAME, görevi sırasında bir rekor kırarak Guinness’e girmeye hak kazandı.
Normal şartlarda dünyayı gözlemleyen uydular 2.000 kilometre yükseklikte çok geniş bir alanı gözlemleyebilse de, görüntü kalitesinin çok yüksek çözünürlüklere ulaşamaması sorunu ile karşılaşıyor. JAXA bu probleme çözüm olarak TSUBAME görevine başlıyor. Araştırmacılar, süper alçak yörünge olarak isimlendirilen 200 ile 300 kilometre yükseklikteki bölgelere yerleştirilen gözlem uydularının ne kadar etkili olduğunu görmek istiyorlar.
Süper Alçak İrtifa Test Uydusu (SLATS) TSUBAME görevi sırasında bazı zorluklar ile de karşılaşılıyor. Mesela bu yüksekliklerde oksijen tabakasının ince olması sebebiyle atmosfer direncinin binlerce kat daha kuvvetli olması ve atomik seviyede bulunan oksijenin uzay araçlarına verdiği zarar ile de uğraşılması gerekiyor.
Bu problemlerin önüne geçmek isteyen bilim insanları, TSUBAME’yi oksijene dirençli bir malzeme ile kaplıyor, araca iyon motoru ve gaz-jet iticileri takıyor. Bu ekipmanların takılmasının sebebi, uyduyu yörüngede sabit tutup, istenilen görüntüleri elde edebilmek.
TSUBAME ilk olarak 271.5 kilometre yükseklikte göreve başlasa da, 167.4 kilometre yükseklikte görevini tamamlayarak bir rekor kırmayı başardı. Dünya gözlem uydusunun 167.4 kilometre yükseklikte tam 7 gün boyunca görevini yerine getirdiği belirtiliyor.
Projenin lideri olan Sasaki Masanori, projenin başarısı hakkındaki değerlendirmesinde “Süper alçak irtifada bile görevini yerine getirmeyi başaran bir uydu geliştirdiğimiz düşünüyorum. Bu başarıyı elde etmemizde geliştirdiğimiz teknolojilerin ve ekibimizin tecrübesinin yanı sıra, Japonya’da sahip olduğumuz teknoloji ve bilim seviyesinin yüksek olmasının da etkisi büyüktür.” diyor. “Bu başarının bilimin geleceği için faydalı olmasını ve birçok alanda kullanılabilecek bir teknoloji geliştirdiğimizi umuyorum.”