Dikkat! bu haber “INTELL4” ajansından çekilerek otomatik olarak bilgiaktif.com adresinde yayına alınmıştır. Haberin ilk yayınladığı gibi içeriği editörlerimiz tarafından bir değişiklik yapılmadan yayınlanmıştır. Haber ile ilgili bir hukuksal durum söz konusu ise lütfen bizimle iletişime geçiniz.
BilgiAktif gazete veya bir ajans değildir!
Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Kazakistan’ın başkenti Astana’da gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu.
—
Lukaşenko, Belarus-Ukrayna sınırındaki durumun gerginleştiğini belirtti.
Belarus Cumhurbaşkanı, “Sınırlarımızda gerilimin artması nedeniyle yüksek terör tehdidi durumuna geçildi. Bu nedenle de Belarus ordusunun temelini oluşturduğu ve Rusya’nın askeri birlikleriyle desteklendiği müttefik askeri birliğinin konuşlandırılmasıyla ilgili süreci başlattık” ifadelerini kullandı.
Lukaşenko, 10 Ekim’de Rusya ile ortak bölgesel askeri birlik oluşturulması konusunda anlaşmaya vardıklarını söylemişti.
Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makey ise Ukrayna sınırındaki askeri hareketlenmeye karşı önlem alacaklarını belirtmişti.
BELARUS-UKRAYNA GERİLİMİ TIRMANIYOR
Lukaşenko geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, ülkesinin artan gerilime yanıt olarak, Rusya ile Ukrayna sınırına yakın bir bölgede ortak askeri güç konuşlandıracağını belirtmişti.
Financial Times gazetesinde yer alan bir analizde, Ukraynalı yetkililerin, Belarus’un Rusya tarafından Ukrayna’daki savaşta yeni bir cephe açmaya sürüklendiğini söylediği kaydedilmişti. Ukraynalı yetkililer, Belarus’un savaşa girmesi durumunda Kiev hükümetinin tüm kaynaklarını ve dikkatini ülkenin doğu ve güneyindeki karşı saldırılarından uzaklaştırabileceğine dikkat çekti.
—
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Salı günü video konferans aracılığıyla G7 zirvesindeki liderlere seslenmiş, “Rusya, Belarus’u bu savaşın içine çekmeye çalışıyor. Bu ülkeye saldırı yapacağımıza dair provokasyon uygulanıyor. Dolaylı olarak zaten içine çektiler. Şimdi doğrudan içine çekmek istiyorlar. Ukrayna, Belarus’a karşı askeri saldırı planlamadı” ifadelerini kullandı.
Ukrayna lideri, Moskova hükümetinin iddialarını çürütmek için bin kilometrelik Ukrayna-Belarus sınırında, uluslararası gözlemcilerden oluşan bir heyetin görevlendirilebileceğini belirtti.
Moskova hükümetinin, 24 Şubat’tan bu yana Belarus’taki hava üslerinden Ukrayna hedeflerine füze attığı biliniyor. Ukrayna askeri istihbaratı ise Rusya’nın son günlerde İran yapımı Shahed-136 silahlı insansız hava araçlarını (SİHA) Belarus hava üssüne konuşlandırdığını savunuyor.
Lukaşenko yönetimi, Rus kuvvetlerine önemli miktarda silah ve mühimmat sağlıyor. Minsk yönetiminin, bugüne kadar çoğu askere alınmış 60 bin askerinden hiçbirinin Belarus bayrağı altında savaşa göndermediği biliniyor.
Siyasi uzmanlara göre Lukaşenko, iktidarını koruyabilmek ve riske girmemek için çatışmaya doğrudan karışmak istemiyor. Belarus lideri, çatışmaya doğrudan girmesi durumunda halktan ve ordudan gelecek tepkilerden endişe duyuyor.
Şarku’l Avsat’ın aktardığına göre, konu hakkında önemli açıklamalarda bulunan Belarus muhalefet lideri Sviatlana Tsikhanouskaya’nın Danışmanı Franak Viacorka, “Lukaşenko’dan (savaşmak için) böyle bir emir gelirse, insanlar taraf değiştirir ve kaçar. Yapabilecekleri şey, bazı insanları düzenli bir orduya almadan, Wagner gibi paramiliter gruplara almak olabiir. Belarusluların Rusya tarafında savaşmak için Ukrayna’ya gideceğine inanmıyorum” ifadelerini kullandı.
—
Viacorka, Belarus ve Rus birliklerinin sınırda ortak konuşlandırılmasının, Moskova hükümetinin Belarus’taki varlığını yasallaştırmayı, Kiev üzerinde baskı yaratmayı, güçlerinin dikkatini dağıtmayı ve sınırda gerginlik yaratmayı amaçladığını belirtti.
Önümüzdeki günlerde Belarus ile Ukrayna arasındaki gerginliğin daha da tırmanması bekleniyor. Belarus’un Ukrayna’daki savaşa doğrudan dahil olması, Lukaşenko’nun iktidardaki koltuğunu tehlikeye atabilir.
Ukrayna savaşının başlamasının ardından Rusya’ya destek veren Belarus’a, ABD ve Batı ülkeleri tarafıdan bazı ekonomik yaptırımlar uygulanmıştı. Belarus ile Ukrayna arasında askeri bir çatışmanın yaşanması durumunda, Batı ülkelerinin Lukaşenko yönetime karşı yeni yaptırımları yürürlüğe koyması gündeme gelebilir.
—
Kaynak :
https://www.intell4.com/belarusta-neden-yuksek-teror-tehdidi-durumuna-gecildi-haber-194496